fredag 14 december 2007

Fuat Deniz

Det är svårt att undgå nyheten om läraren vid Örebro universitet som blev brutalt mördad.

Fuat Deniz tillhörde gruppen assyrier och var lektor, fil.dr. i sociologi. ESNA skriver att han som nioåring flyttade till Sverige, "på flykt undan våld och övergrepp". Hans bakgrund var nog den starkaste orsaken till att han valde den väg som, enligt ESNA, kanske blev hans död. Man skriver att Fuat Deniz är känd för sin forskning kring minoriteter och Seyfo-frågan, en fråga som väcker stor ilska hos turkiska makthavare och turkiska organisationer. Dock vill jag varna ESNA för att inte falla för post hoc ergo propter hoc och att vifta med anklagelser.

En tragisk händelse. Vila i frid Fuat.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Läs artikeln nedan och du ser att det inte kan vara annat än ett beställningsjobb från turkarna.

http://greenspiece.blogspot.com/2008/01/regarding-murder-of-fuat-deniz.html

Förenade, på riktigt sa...

Hej Anonym!
Det kan mycket riktigt vara så att det är ett "beställningsjobb" eller något annat som är kopplat till det Fuat forskade i. Nu är det däremot så att man inte kan vara säker och det bästa är då att vänta och se vad utredningen ger för resultat (om det ens ger några resultat. Nuri Kino har påpekat brister i polisens arbetssätt). Det är viktigare att hitta mördaren, och anledningen till mordet, än att köra stenhårt på spekulationer. Att mordet kan ha något med Seyfo att göra är absolut något som polisen måste se som ett av scenarierna, men man måste hålla alla dörrar öppna. Läs gärna här.

Jag tror en del vill göra Fuat till martyr så gärna att de struntar i andra alternativ. Sedan har vi polisen och svenska myndigheten. Fatta hur stort det är om det verkligen är så att ett beställningsjobb. Jag tror man från deras håll hoppas än mer att så inte är fallet, det skulle ju ha stora utrikespolitiska konsekvenser om den turkiska regeringen (eller turkar i några former av maktroller) har varit inblandade. Låt oss hoppas rädslan inte påverkar polisens arbete. Jag menar inte att man mörkar men att man kanske skjuter upp på sådana spår i hopp om att finna något annat.