onsdag 26 december 2007

S:t Aframskolan

En sen nyhet som jag glömt att kommentera.

Jag förstår inte hur man tänker. Hur kan man tillåta något sådant? Skolan ska vara neutral. Vad vill man uppnå med det hela?

Barnen kan lära sig sitt modersmål på fritiden. Barnen kan lära sig mer om den syrisk-ortodoxa kyrkan på fritiden. Barnen kan spendera all sin fritid i en homogen grupp. Allt detta, om de så vill. Men när det gäller skolan, utbildningen, skärp er! En skola ska inte ledas av en kyrka, inte på något sätt. Kyrkan ska inte ha det minsta inflytande i utbildningen. Detta krav kommer inte uppnås om man fortföljer planerna på att starta skolan. Det man riskerar är ett större utanförskap, en alltmer tydlig segregering och barn som inte fått tänka fritt i lika stor utsträckning som i de flesta kommunala skolor.

Till ledare av vår kyrka, då speciellt S:t Aframförsamlingen: låt bli vår utbildning. Okay? Vi bor i Sverige, sluta avskärma er, eller oss, från samhället. Ni skjuter bara er själva i foten på lång sikt.

Det går inte att säga på förhand hur skolan och undervisningen kommer se ut, men jag är rätt säker på att kristendomen kommer influera utbildningen i en viss utsträckning. Kyrkan ska inte lägga sig i utbildningen.

Så given då kejsaren vad kejsaren tillhör, och Gud vad Gud tillhör. - Matt 22:21

Tillhör svenskundervisningen Gud? Kyrkan bör följa Jesus uppmaning och inte blanda sig i sådant de inte ska beblanda sig med. Kanske respektive kyrkor bör leda AFF och SFC? Självklart inte, här förstår man att det inte är kyrkans uppgift. Lika självklart bör det vara i detta fall.

Många vill tro att vi yoye kommit bäst in i det svenska samhället. Skulle detta vara beviset för det?

3 kommentarer:

Zen sa...

Jag håller med dig, jag anser det vara mer oturligt att skolan ska öppnas än "turligt". Detta gäller inte bara kristna friskolor ännu mer andra religiösa friskolor som muslimska.

srfg sa...

sluta överdriva.. majoriteten av eleverna i min kommunala skola blev nötter, en privatskola kan inte bli mkt sämre än en kommunal. Ni pratar som om skolan kommer att stå utanför den nationella skolplanen och som om alla lärare kommer att vara Assyrier/syrianer och att de bara kommer o plugga religion. Softa ner o sluta prata som domedagsprofeter!

Förenade, på riktigt sa...

srfg: Vi pratar om en religiös friskola, med betoning på religiös. Visst måste då det religiösa ha någon påverkan, vad är annars poängen med det hela? Angående din kommunala klass så är det bara en anekdotisk bevisföring.

Vilket skälet än må vara måste det ha någon etnisk eller religiös betydelse, varför annars bestämma sig för att starta skolan? Ingen av anledningarna kan båda något gott.

Det finns utomordentliga privata skolor, men jag vill inte säga att det gäller för de religiösa varianterna eftersom de vilar på ett fundament som delar in folk i olika grupper, kristna och övriga i detta fall. Hur kommer ledningen (läs: kyrkan) ställa sig till frågor då en lärare, eller kursmaterial, går mot deras åsikter?

Den viktigaste frågan är: på vilket sätt kommer skolan skilja sig från en kommunal skola? För det är skillnaden som ger upphov till den, i mitt tycke, dåliga idén.

Jag lär inte ut domedagsprofeters lära, men frågan är om man inte väljer att göra det där.